Op deze pagina vind u de verschillende ombouw methodes waarmee een Xbox 360 kan worden omgebouwd. Het ombouwen van een Xbox 360 doet u bijvoorbeeld om backup games te kunnen afspelen of homebrew te draaien. Mocht u nieuw zijn in de Xbox 360 ombouw dan raden wij u zeker aan deze pagina te lezen. Mogelijk is niet iedere ombouw methode geschikt voor uw console. Om erachter te komen of uw Xbox 360 geschikt is voor bepaalde ombouw methodes moet er gekeken worden naar de productiedatum. Dit wordt achterop de Xbox 360 op een witte sticker aangegeven achter de ‘mfr date‘ (manufacturer date).

Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies mocht u er niet uitkomen.

DVD speler flashen

DG-16D2SDeze ombouw methode is alleen geschikt voor Xbox 360’s met een productiedatum vóór Augustus 2011. Er zijn bij de Xbox 360 slim enkele modellen geleverd met een Hitachi dvd speler, deze kunnen ook niet omgebouwd worden met deze ombouw methode. Deze modellen komen echter weinig voor.

Deze ombouwmethode is de meest bekende, dit heeft met name te maken omdat deze methode al sinds 2006 bestaat. Bij deze methode wordt alleen de software in de DVD speler aangepast. Dit betekend dat de rest van de console onaangepast blijft. Na ombouw is dan ook de enige toevoeging dat backup games afgespeeld kunnen worden (origineel uiteraard ook). In de DVD speler zit software voor het doorgeven van het soort disk type dat aanwezig is. Hierdoor kan een Xbox herkennen of er een DVD+R DL schijfje of een originele Xbox game geplaatst is. Uiteraard is de Xbox zo geprogrammeerd dat alleen bij een originele Xbox game de dvd herkent wordt als een speelbare game. Door middel van het aanpassen van de DVD speler software is het mogelijk te doen alsof een gebrand schijfje een originele Xbox game is. De DVD speler zal dan doorgeven aan het moederbord dat er een originele Xbox game aanwezig is.

Deze software, ook wel firmware genoemd, heeft de naam iXtreme LT+ en wordt dus geschreven in de DVD speler van de Xbox. De rest van de Xbox 360 blijft volledig origineel. Dit betekend dat de gehele console blijft functioneren zoals hij dat eerst deed en het moederbord en Microsoft dashboard blijft volledig origineel.

Doordat alleen de DVD speler wordt aangepast is het alleen mogelijk om gebrande Xbox games af te spelen en is het niet mogelijk om Xbox games vanaf een externe harde schijf af te spelen. Om de nieuwste spellen te kunnen branden is het ook nodig om uw brander te ‘unlocken’. Niet iedere computer brander ondersteunt dit, hierover kunt u meer lezen in de game brandhandleiding.

Deze ombouw methode is doordat het moederbord niet wordt aangepast de meest veilige ombouw methode voor Xbox Live. Met veilig bedoelen wij dat u de minste risico’s loopt om gebanned te worden van Xbox Live. Zodra u gebanned bent van Xbox Live is het nooit meer mogelijk op Xbox Live te gaan met de Xbox 360. Het enige dat u hoeft te doen is het controleren van de (.iso) bestanden met het programma ABGX360 voordat u de (.iso) brand. Ook hierover kunt u meer lezen in de game brandhandleiding.

Om alle games te kunnen blijven spelen is het soms nodig de DVD speler te laten updaten. De kans dat dit echter nu nog nodig is is zeer klein. Dit aangezien de opvolgende console al op de markt is (Xbox One). De nieuwste firmware dateert uit 2012 en is nog steeds de meest recente firmware beschikbaar.

Mocht u voor deze ombouw methode willen kiezen dient uw Xbox 360 console geproduceerd te zijn vóór 2011-08-27. Zie achterzijde xbox. Indien u een Xbox 360 Slim heeft dient deze ook voorzien te zijn van een zogeheten Liteon drive. Enkele Slim modellen zijn uitgebracht met een Hitachi DVD drive. Om na te gaan of u een Liteon DVD drive heeft dient u de lade te openen van uw Xbox 360. Aan de hand van onderstaande afbeelding kunt u nagaan of u een Liteon of Hitachi DVD drive heeft.
hitachi-liteon-slim

lees meer

 • Goedkoopste ombouwmethode
 • Xbox Live mogelijk (eigen risico)
 • Xbox dashboard en moederbord blijven origineel
 • Weinig technische vaardigheden nodig
 • Mogelijk terugkomen voor update
 • Games moeten gebrand worden (met unlockte brander)
 • Homebrew niet mogelijk

Xkey

15 xkeyDeze ombouw methode is alleen geschikt voor Xbox 360’s met een productiedatum vóór Augustus 2014. Voor console’s met een productiedatum na Augustus 2014 is helaas tot heden geen ombouw methode mogelijk.

Met deze ombouw methode wordt er een apparaat in de Xbox gemonteerd. Dit apparaat zit tussen de DVD drive en het xbox moederbord in en doet zich voor als een DVD drive (het emuleert (= nabootsen) de DVD drive in de Xbox 360). De Xkey wordt daarom ook wel een ODD emulator genoemd. ODD staat voor Optical Disc Drive. Na montage van de Xkey is het mogelijk gedownloade backup games in .iso formaat af te spelen vanaf een extern USB apparaat zoals een harde schijf. Er hoeven dus geen DVD’s gebrand te worden en spellen kunnen vanuit de stoel verwisseld worden.

De Xkey heeft zijn eigen besturingssysteem en zou mogelijk is een keer geupdate moeten worden. Echter kunt u dat allemaal zelf uitvoeren. Dit betekend dat u na inbouw van een Xkey bijna geen risico loopt om nog een keer terug te moeten komen. Ook is het mogelijk om met de Xkey op Xbox Live te gaan, hier is sinds het begin van de Xkey ontwikkeling al rekening mee gehouden.

Gezien het gebruiksgemak van de Xkey op zowel de Xbox als het plaatsen van een nieuwe game raden wij deze ombouw methode aan. Deze ombouw methode uitstekend geschikt voor zowel jong als oud!

lees meer

 • Games spelen vanaf een extern USB apparaat, branden niet meer nodig
 • Xbox Live mogelijk (eigen risico)
 • Xbox dashboard en moederbord blijven origineel
 • Weinig technische vaardigheden nodig
 • Games selecteren vanuit de stoel
 • Gemakkelijk zelf up-to-date houden van de Xkey
 • Duurste ombouw methode (aanschaf Xkey en eventueel extern USB apparaat)
 • Homebrew niet mogelijk

Homebrew hack (RGH, R-JTAG hack)

Deze ombouw methode is alleen geschikt voor Xbox 360’s met een productiedatum vóór Augustus 2014. Voor console’s met een productiedatum na Augustus 2014 is helaas tot heden geen ombouw methode mogelijk.

Met een homebrew hack is het mogelijk unsigned code te draaien. Unsigned code is software die niet is goedkeurd door Microsoft. Na deze ombouw methode is de Xbox 360 dus vrij van alle door Microsoft opgelegde beperkingen. Echter vereist deze ombouw methode wel meer technische kennis op PC gebied dan gemiddeld. Zo is het niet mogelijk om simpelweg een .iso game af te spelen vanaf de Xbox 360. Een aantal voorbeelden wat na deze ombouw methode mogelijk is:

 • Games spelen vanaf de interne harde schijf en externe harde schijf (zonder extra hardware)
 • Homebrew draaien (software ontwikkeld door vrijwilligers)
 • Games hacken zoals Grand Theft Auto (hier zijn speciale fora’s voor)
 • Games uit andere regio’s die normaal gesproken niet in Nederland af te spelen zijn
 • Andere dashboarden draaien
 • XBLA (Xbox Live Arcade) games spelen
 • Emulators draaien om games van andere consoles af te spelen

Zoals eerder verteld is dus wat meer PC kennis nodig om te kunnen genieten van deze ombouw methode. Zo dienen .iso games uitgepakt te worden en afhankelijk van de game weer opnieuw verpakt te worden of handmatig geïnstalleerd te worden. Echter zorgen wij ervoor dat uw Xbox 360 klaar voor gebruik is om zo gemakkelijk mogelijk de meeste Xbox 360 games vanaf externe of interne harde schijf te kunnen spelen. Daarom installeren wij na iedere ombouw een custom dashboard naast het originele Microsoft dashboard. Dit dashboard wordt het Freestyle dashboard genoemd. Met het Freestyle dashboard is het mogelijk om bijvoorbeeld Xbox 360 games of emulators te starten.

Echter is er dus nog veel meer mogelijk na deze ombouw methodiek. Hier kunnen wij echter geen support voor geven gezien de omvang van deze mogelijkheden. Bent u een enthousiasteling die meer uit uw Xbox 360 wilt halen, dan is deze Xbox 360 ombouw methode de perfecte methode voor u. Er zijn enorm veel programma’s ontwikkeld en nog in ontwikkeling, alles is te vinden op het internet! Echter indien u alleen maar Xbox 360 games wilt afspelen zonder gedoe met allerlei programmaatjes kunt u beter kiezen voor een van de andere ombouw methodes.

Ditzelfde geldt voor het updaten van uw Xbox 360. Aangezien het Microsoft dashboard wordt aangepast kunt u niet meer de officiële Microsoft dashboard updates uitvoeren. Dit wordt door ons ook voorkomen zodat dit niet per ongeluk gedaan wordt. Nieuwe dashboard updates van Microsoft kunt u zelf maken en uitvoeren, echter vereist dit wel technische kennis. Mocht u dit een keer verkeerd doen is hierna de Xbox onbruikbaar en dient u bij ons langs te komen voor herstel. Het updaten van het dashboard zal niet vaak nodig zijn echter kunt u dit niet voorkomen aangezien sommige games een recent dashboard vereisen.

Xbox Live is officieel niet meer mogelijk. Echter zijn er wat omwegen waarna dit wel mogelijk is met een risico. Wij kunnen hier geen support voor bieden.

Ten slotte over de benaming van de ombouw methodiek. Deze staat bekend onder Homebew, RGH (Reset Glitch Hack), JTAG en R-JTAG. Echter spreken we hier allemaal over verschillende ombouw hacks met hetzelfde resultaat.

lees meer

 • Games spelen vanaf een intern en extern USB apparaat, branden niet meer nodig
 • Games selecteren vanuit de stoel
 • Homebrew draaien
 • Games hacken
 • Games uit andere regio’s afspelen
 • Emulators draaien
 • Technische kennis vereist
 • Xbox Live mogelijk via omwegen (zonder support)